Ateliere de formare pentru rolul de facilitator de educație pentru film și mediu

March 31, 2024

Dacă lucrezi cu copiii și tinerii și te entuziasmează ideea unor proiecte aflate la intersecția dintre film și mediu, atunci acest atelier este pentru tine!

Căutăm educatori muzeali, cadre didactice, lucrători culturali (mediul ONG și instituțional) sau studenți (jurnalism, psihologie, științele educației, cinema – foto etc) care vor să devină facilitatori de educație pentru film și mediu.

În perioada 27-28 aprilie 2024 organizăm “Atelierul de formare pentru rolul de facilitator de educație pentru film și mediu”. Acest atelier este oferit gratuit participanților selectați din județul Brașov.

Atelierul își propune să dezvolte abilitățile participanților în facilitarea discuțiilor și organizarea activităților despre protecția mediului în școli, folosind filmele de festival pentru a aborda teme precum despăduririle, poluarea și consumul responsabil. Scopul este să îi împuternicească pe participanți să devină agenți activi în promovarea conștientizării și acțiunii pentru protecția naturii printre elevi.

Obiective:

  • dezvoltarea abilităților de a facilita discuții plecând de la filme de festival (scurt și lungmetraje)
  •  susținerea adaptării disciplinei Educație de mediu la publicul școlar actual, al cărui consum media este mult crescut (față de generații anterioare), prin abordarea unor teme precum despăduririle, poluarea, producția și consumul responsabil cu ajutorul filmelor
  • suplimentarea resursei umane care poate oferi programe educative / culturale ce promovează educația de mediu și cinematografia
  • dezvoltarea unei relații de colaborare cu cadre didactice și specialiști culturali pentru implicarea echipei CULMEA în programe de tipul Școala Altfel sau Săptămâna Verde (mai ales în contextul Strategiei Națională privind Educația pentru mediu și schimbări climatice)
  • popularizarea catalogului de filme CULMEA, precum și a altor selecții curatoriate de filme în rândul cadrelor didactice și a lucrătorilor culturali
  • dezvoltarea unei comunități (dinamice) de cadre didactice și specialiști culturali cu interese comune în îmbunătățirea procesului educațional al elevilor.  


Ce implică participarea ta la atelier?
– participarea pe toată durata atelierului (27 și 28 aprilie 2024, de la 9:30 – 16:00)
– asumarea implicării în comunitatea CULMEA după atelier prin facilitarea de activități în comunitatea ta
– oferirea de sprijin în promovarea activităților CULMEA în comunitatea ta

Completează formularul de înscriere până pe 16 aprilie: https://forms.gle/qReXJRnwmREPKiDx6

Te anunțăm până pe 19 aprilie dacă ai fost selectat(ă) în program.

CULMEA: Film și educație de mediu este primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor. 

Ne-am propus să creăm un context de informare, discuție și imaginație asupra crizei climatice, folosind filmul ca instrument și fereastră către lume. Vrem să contribuim la crearea unei comunități de copii & tineri care să fie mai informații despre criza climatică și mai echipați cu cunoștințe și instrumente pentru o viață responsabilă și sustenabilă.

CINEMATECA CULMEA: Filme europene și educație de mediu este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.  Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

parteneri