Suntem încrezători în puterea artelor de a deschide minți, crea punți de comunicare și dezvolta empatia, gândirea critică, creativitatea. Pentru a putea beneficia de impactul pozitiv al artei este însă nevoie de câteva lucruri:
– Expunere la cât mai multe și variate experiențe creative
– Normalizarea comportamentelor de consum și producție culturală
– Abordarea critică a actelor culturale printr-un ghidaj profesionist.
Nu trebuie să subestimăm puterea copiilor și tinerilor de a produce un impact pozitiv în societate. CULMEA își propune să creeze un context de informare, discuție și imaginație asupra crizei climatice, folosind filmul ca instrument și fereastră către lume.
Ne dorim să contribuim la crearea unei comunități de copii, tineri și structuri de susținere ai acestora (familii, rude, prieteni) care să fie mai informați despre criza climatică și mai echipați cu cunoștințe și instrumente pentru o viață responsabilă și sustenabilă.
Trei sferturi dintre copiii din România (71%) sunt interesați de problemele de mediu, iar copiii și tinerii consideră că pot influența politicienii pentru a preveni și reduce problemele climatice și de mediu (65%) (cf. studiului ”Născuți în Criza Climatică”, 2021, Salvați Copiii). Filmul este unul dintre cele mai bune metode de a spune povești, a naște dezbateri, a exersa empatia și gândirea critică. Un festival de film pentru copii și tineri pe tema educației de mediu va crea contextul de învățare și conversație de care această generație are nevoie!