A doua ediție a festivalului CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 16 și 20 octombrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare.
Program de scurtmetraje pentru copii de 3-6 ani - perfect pentru grădinițe
Calupul de scurtmetraje pentru grădinițe durează 30 min și este urmat de o discuție ghidată cu un mediator cultural din echipa CULMEA. Încurajăm să veniți cu clasa pentru un program de o oră care include vizionarea de scurtmetraje și o discuție ghidată de un mediator cu experiență în lucrul cu copiii. Aceștia vor afla mai multe despre ce au vizionat, despre temele din filme și vor putea pune întrebări pentru a-și satisface curiozitatea despre filme, personaje, tehnici de animație sau temele abordate. Suntem gata să răspundem la toate întrebările de ”Da de ce?” :)
CÂND:
Miercuri 16 oct, Joi 17 oct, Vineri 18 oct - între 09:30 - 10:30 și 10:30 - 11:30
DETALII:
Prețul unui bilet este de 5 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți.
Proiecțiile au loc la Olimpia - Muzeul Sportului și Turismului Montan (strada George Coșbuc nr. 2) iar biletul de acces la film permite și vizitarea muzeului.
Biletele sunt limitate și pot fi cumpărate online de aici.
PREZENTARE FILME
De dimineață (Franța, 2022, regizat de Masa Avramovic, 3 min, 3 ani +)
Iată o fetiță care este mai matinală decât dimineața însăși și care ne oferă un portret tandru și emoționant al unei prietenii însorite.
🏆 În selecția Animafest 2022, Mo & Friese 2022, festivalul internațional de scurtmetraje Clermont-Ferrand 2022, Montreal Festival du Nouveau Cinéma 2021
Marea (Elveția, 2022, regizat de Giulia Martinelli, 5 min, 4 ani +)
O familie de paznici ai lunii trăiește pe o insulă minusculă și se ocupă de suișurile și coborâșurile mareei, precum și ale vieții lor de zi cu zi. Filmul descrie echilibrul delicat dintre personaje și mediul în care trăiesc.
🏆 Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj animat la Festivalul de Film pentru Copii din Seattle, în selecția a peste 30 de festivaluri din toată lumea
Urmează-mi pașii (Franța, 2022, regizat de Nils Balleydier, 4 min, 3 ani +)
Chloé, în vârstă de șapte ani, îl copiază pe fratele ei mai mare, Théo, care practică taï-chi pe un câmp înzăpezit, acompaniați de un grup de grauri.
🏆 În selecția KUKI 2023, Mo&Friese 2023, Animafest Croatia 2023, festivalul internațional de scurtmetraje Clermont-Ferrand 2023
Mishou (Germania, Bulgaria, 2020, regizat de Milen Vitanov, 8 min, 4 ani +)
Oriunde te uiți, nimic altceva decât zăpadă, gheață și liniște deplină. Asta până când aterizează un elicopter plin de turiști gălăgioși. O rundă rapidă de selfie-uri și apoi pleacă din nou, lăsând în urmă o grămadă de gunoi și un câine mic care va fi adoptat de patru iepuri arctici.
🏆 Marele Premiu pentru cea mai bună animație pentru copii la Rhode Island Film Festival 2020, premiat la Giffoni Film Festival 2020, Premiul FRIESE la festivalul Mo&Friese Hamburg 2021
Shhhh! (Rusia, 2023 regizat de Nina Bisyarina, 7 min, 3 ani +)
Ursul din pădure nu a putut adormi din cauza schiorilor și zgomotului de mașini. Iar când somnul a venit, ursul a rămas într-un spațiu dintr-un parc de distracții. Ca să nu îl trezească din hibernare, oamenii vor păzi somnul ursului toată iarna.
🏆 În selecția IndieJunior Lisboa 2024
Proiecțiile de film vor fi urmate de discuții cu mediatori culturali din echipa CULMEA iar o parte din proiecții sunt urmate și de ateliere.
MIERCURI 16 OCTOMBRIE
09:30 - 10:30 - proiecție scurtmetraje
10:30 - 11:30 - spectacol Colțișor - dragonul educator este un spectacol educativ de ventrilocie pentru copiii între 4 și 12 ani, dar și pentru oamenii mari, în cadrul cărora spectatorii se vor amuza urmărind aventurile personajului și în același timp vor învăța importante lecții de igienă și de responsabilitate față de mediul înconjurător. Spectacolul are un caracter interactiv, iar Bogdan și păpușa – ventriloc -Colțisor - le vor povesti, prin exemple amuzante și trucuri magice, copiilor ce înseamnă să fii un cavaler adevărat.
Preț: 10 lei
10:30 - 11:30 - proiecție scurtmetraje
11:30 - 12:30 - atelier Animale pe cale de apariție 4 ani + - Tot mai multe ecosisteme naturale sunt distruse ca și consecință imediată a activităților umane și astfel multe specii ale faunei au ajuns animale pe cale de dispariție. La copii, în perioada în care apar cele maimulte întrebări, o abordare practică, din sfera artistică, poate face procesul de învățare mult mai ușor. Seria de ateliere “Animale pe cale de apariție” are ca scop formarea unei atitudini de protejare a mediului, de responsabilizare față de natură. Împreună vom face un exercițiu de imaginație în care vom răspunde la întrebarea “Cum va arăta fauna viitorului?”, iar prin intermediul tehnicii mixed media vom schița aceste ființe, pe care le vom expune apoi atât în mediul offline cât și în mediul online. Atelierul va dura 45 min, iar copiii vor fi organizați în grupuri de câte max 8. Vârsta recomandată: 4 - 7 ani
Preț: 10 lei
JOI 17 OCTOMBRIE
09:30 - 10:30 - proiecție scurtmetraje
10:30 - 11:30 - atelier Pictură cu Bea - un atelier de desen & pictură în care emoțiile se îmbină cu culoarea. Plecând de la temele abordate în festival, copiii vor avea ocazia să se exprime creativ prin culori și desen. În care desenul și pictura sunt utilizate pentru a ajuta copilul să devină conștient de sine, de existența sa în lume. Simplu act de a desena, picta fără intervenția exterioară reprezintă o puternică exprimare a sinelui care ajută la stabilirea identității copilului și este o cale frumoasă de exprimare a sentimentelor.
Atelierul este limitat la 10 participanți, cu vârsta peste 4 ani.
Preț: 10 lei
10:30 - 11:30 - proiecție scurtmetraje
11:30 - 12:30 - atelier Sunt una cu natura 4 ani + - Copiilor le este mult mai la îndemână decâtadulților să fie prezenți. Să se oprească să recunoască sunetele naturii, să diferențieze nuanțele copacilor, să înțeleagă și să admire formele pe care le ia mediului înconjurător.Atelierul “Suntem una cu natura” are ca scop conectarea cu mediul înconjurător. Folosindu-și imaginația copiii vor încerca să se identifice cu elemente ale naturii creând o lucrare de artă care să traducă direct felul în care se văd ei aproape de natură. Sunt o pădure de conifere în mijlocul unei furtuni? Sunt o familie de păsări în căutare de vânturi mai calde?Sau poate sunt soarele care încălzește pământul primăvara? Vom încerca astfel să realizăm replici ale vizualului CULMEA 2024, urmând a le expune ulterior în ultima zi de festival. Atelierul va dura 45 min, iar copiii vor fi organizați în grupuri de câte max 8. Vârsta recomandată: 4 - 7 ani
Preț: 10 lei
VINERI 18 OCTOMBRIE
09:30 - 10:30 - proiecție scurtmetraje
10:30 - 11:30 - proiecție scurtmetraje
11:30 - 12:30 - Atelier de lână împâslită - Copiii sunt invitați să descopere ce se poate realiza cu lâna, folosind tehnica împâslirii cu acul. Sub îndrumarea Cristinei, participanții pot învăța cum să transforme lâna netoarsă și vopsită în propriile lor creații – fie că este vorba despre obiecte decorative sau mici opere de artă 3D. Atelierul oferă ocazia de a testa această tehnică fascinantă și de a confecționa un obiect unic din lână.
Preț: 10 lei
DETALII:
Prețul unui bilet de film este de 5 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți. Prețul unui atelier este de 10 lei.
Proiecțiile au loc la Olimpia - Muzeul Sportului și Turismului Montan (strada George Coșbuc nr. 2) iar biletul de acces la film sau atelier permite și vizitarea muzeului.
Biletele sunt limitate și pot fi cumpărate online de aici.